8. zasedání zastupitelstva obce Břehy + krátká zpráva

2015_08_Program_30092015Ve středu 30. září 2015 od 18 hodin se bude v restauraci v autokempu Buňkov konat veřejné zasedání zastupitelstva obce Břehy.

 

 

  1. OZ schválilo výsledek konkurzního řízení na ředitelku mateřské školy, které vyhrála Mgr. Ivana Andresová.
  2. OZ schválilo smlouvu o zřízení věcného břemene s ČEZ Distribuce — kvůli rozšíření kabelového vedení na pozemku č. 390/117 Na Novině.
  3. OZ schválilo rozpočtové opatření č. 3/2015.
  4. OZ schválilo obecně závaznou vyhlášku o stanovení koeficientu pro výpočet daně z nemovitostí platného od roku 2016.
  5. OZ revokovalo usnesení ze 6. zasedání z 26. 5. 2015 o prodeji bytu č. 6 v domě č. 97 (na pile) z důvodu nečinnosti kupujícího a schválilo prodej tohoto bytu jinému, dle soudu pana starosty velmi vážnému zájemci za stejnou cenu (635.440 Kč).
  6. Rozhodnutí o prodeji oddělených částí pozemku 410/6 bylo odloženo, protože zde zřejmě dosud nedošlo k dohodě ke spokojenosti obou zájemců.
  7. OZ schválilo pronájem obecního bytu č. 5 v č.p. 107 žadateli, který podal žádost nejdříve.
  8. OZ schválilo, že Autokemp Buňkov bude za obec spravovat krátkodobé pronájmy mlýna. Vzhledem k námitce zastupitelky Novotné, že mlýn dosud není zkolaudován, byla kolaudace odsouhlasena jako podmínka pronájmu. Vzhledem k vášnivějším debatám o ne/diskriminaci při dělení nájemců na “břežáky” a “nebřežáky” starosta rozhodl, že o podmínkách pronájmu rozhodne valná hromada Autokempu, protože může být neveřejná. Navrhovaná cena za den má být pro “břežáky” 1.000 Kč, pro ostatní 2.000 Kč a pro břežské spolky v rámci jejich spolkové činnosti zdarma.
  9. OZ schválilo žádost o finanční příspěvek T. J. Sokol Břehy na pořádání otevřeného šachového turnaje 28. listopadu 2015 v restauraci Na Křižovatce.
  10. OZ schválilo rámcovou smlouvu o dlouhodobé vzájemné spolupráci obce Břehy s elektrárnou ve Chvaleticích (Sev.en EC, a.s.) na období 2015-2018, kdy má elektrárna obci v roce 2015 poskytnout finanční příspěvek ve výši 150.000 Kč. O použití příspěvku se bude ještě diskutovat, zatím padl návrh na rekonstrukci sportovišť.
  11. OZ nerozhodlo a tedy prozatím jen bere na vědomí žádost o investiční dotaci na zřízení vodovodní přípojky k č. p. 337 (K Rybníku), protože není v názoru jednotné. Zastupitel Jirava navrhl nabídnout jim čističku, protože hájovně byla zaplacena filtrace. K tématu se zastupitelstvo vrátí příště.
  12. OZ schválilo dodatek č. 1 ke smlouvě o dílo na zhotovení cyklostezky. Během stavby totiž vyvstalo několik drobných problémů vyžadujících změny ve smlouvě. Tím nejpalčivějším je asi ten, že vzhledem k umístění provizorního mostu není možné stezku zcela dokončit, a tak nemůže být řádně zkolaudována ve stanoveném termínu. Kolaudace celého díla (most + cyklostezka) má být provedena až v dubnu 2016, kdy má být most dokončen. Tím se mění podmínky pro poskytnutí dotace, která nebude čerpána celá v tomto roce, ale částečně i v roce 2016.
  13. OZ dodatečně schválilo v den zasedání na Pardubický kraj již podanou žádost o dotaci z Programu obnovy venkova, a to na revitalizaci centrální části obce. V plánu je dohoda s firmou Chládek a Tintěra, aby nad stavbou převzala záštitu, přičemž realizace by byla v rukou technických služeb obce.
  14. OZ bere na vědomí nabídku na vánoční osvětlení na lípách.
  15. OZ schválilo navýšení limitu pokladny OÚ ze stávajících 50.000 Kč na 70.000 Kč s ohledem na problematické dodržování tohoto limitu v době vybírání poplatků za svoz TKO.
  16. Informace – již proběhly dvě kontroly stavby cyklostezky, další bude 14. 10.
  17. Informace o využití výhry 100.000 Kč v soutěži Vesnice roku, kdy obec Břehy letos získala modrou stuhu za spolkovou činnost. Získaná částka má být věnována právě těmto místním spolkům.

 

V diskusi jeden z občanů zastupitelstvo požádal o opravu propadlého kanálu v ulici Obránců míru. Dále se také po téměř dvou letech slušně zeptal, zda starosta nechal udělat znalecký posudek, jehož obstarání mu zastupitelstvo nařídilo již v roce 2012 a dokonce opakovaně 31. 3. 2015. Tento prostý dotaz člověka, který se již několik let marně snaží vyřešit nedostatky s vlastnictvím pozemků pod komunikacemi ve Břehách, které jsou komukoliv, kromě obce k ničemu, způsobil nebývalou vlnu odporu lidí domnívajících se, že touží za každou cenu zbohatnout. Podle mého zde vůbec nejde o peníze – už jen proto, že starosta dosud znalecké posudky nezajistil – spíš jde o nechuť zastupitelstva, zejména jisté většiny vedené starostou, tento i podobné případy systémově řešit. Dnes byl hlavní výmluvou nedostatek financí v obecním rozpočtu, minule to byl nedostatek času, co to bude příště? A bude vůbec nějaké příště? Více faktů si přečtěte např. ve výpiscích z 23. jednání zastupitelstva, nebo přímo v zápisech.
Nakonec se zastupitelstvo “přetransformovalo” na valnou hromadu Autokempu Buňkov, kde jeho jednatelka přednesla, že Autokemp je po letní sezóně v zisku. Kempovné bylo zlevněno na cenu srovnatelnou s podobnými kempy, lidí letos přijelo stejně, ale zdrželi se déle. V plánu má opravit další sociální zařízení za 310.000 Kč, dále molo a gumový pruh nejen pro vozíčkáře nahradit zámkovou dlažbou.

* body neuvedené ve zveřejněném v programu

–Kaca